Samenwerking versterkt tussen gemeenten Halderberge en Moerdijk, HV Fijn Wonen en Woonkwartier

Vandaag ondertekenden de gemeenten Halderberge en Moerdijk, HV Fijn Wonen en Woonkwartier  de prestatieafspraken voor het jaar 2022. Het gaat hierbij om concrete afspraken over de sociale huurwoningvoorraad in de gemeenten. Zoals de beschikbaarheid en betaalbaarheid van woningen, maar ook de sociaal-maatschappelijke opgaven in zorg en de inzet in de dorpen, wijken en buurten. De activiteiten die hierbij horen, worden per jaar met elkaar afgestemd in de zogenaamde jaarschijf. De organisaties en vereniging vinden het belangrijk om samen te werken aan de maatschappelijke opgaven in de verschillende dorpen, wijken en buurten. De volledige tekst van de prestatieafspraken is hier te vinden.

Toenemende vergrijzing en stijgende kosten van de zorg
De opgaven vanuit de samenleving worden steeds complexer en partijen kunnen dit niet alleen invullen. Bijvoorbeeld de toenemende vergrijzing en de stijgende kosten van de zorg. We hebben elkaar en onze partners steeds meer nodig om deze taken zo goed mogelijk uit te voeren. In de prestatieafspraken ligt de basis om die opgaven met elkaar te verkennen en daarvoor oplossingen te bedenken en uit te voeren.

Prestatieafspraken voor het jaar 2022
Tijdens het opstellen van de prestatieafspraken wisselden partners informatie uit, bespraken ze met elkaar de gezamenlijke belangen en ambities en kregen meer inzicht in elkaars afwegingen. In 2022 richten de partners zich specifiek op:

  • speciale aandacht voor voldoende aanbod voor aandachtsgroepen zoals statushouders en mensen die spoedig een woning nodig hebben (spoedzoekers). Daarbij houden we er ook rekening mee dat er voor de andere woningzoekenden voldoende aanbod beschikbaar blijft.
  • organiseren van een informatiebijeenkomst met als doel ouderen te informeren over langer zelfstandig wonen.
  • de afstemming met zorg- en welzijnsinstellingen om tot een goede samenwerking te komen bij de huisvesting van kwetsbare doelgroepen.
  • informeren over de mogelijkheden van besparen op energiekosten, zoals plaatsen van dubbel beglazing en isoleren van het dak, de vloer en spouw.
  • vergroten van bewustwording onder inwoners over het belang van verduurzamen van de woning en omgeving.

Van links naar rechts op de foto: Ruud van den Boom, Hans Wierikx, Désirée Brummans en Piet Karman.