Nieuwe bewoners blij met hun (t)huis in ‘De Boezem’: waar iedereen een goede buur is

Op donderdag 30 maart 2023 ontvingen bewoners de sleutel van hun gloednieuwe appartement in wooncomplex ‘De Boezem’. Zo hebben zij nu hun eigen plekje in het allereerste Gemengd Wonen project in de Zevenbergse nieuwbouwwijk Bosselaar-Zuid. Hier bouwen ze samen verder aan een levendige community in én rondom het complex. 

Tijd om te klussen, verven, behangen, vloeren leggen en in te richten. Voor de bewoners van ‘De Boezem’ breekt een nieuwe (woon)fase aan in hun leven. En blij dat ze zijn!

Voelt als thuiskomen
Vooral voor Ruard Boender was het een extra bijzondere dag. Hij ontving namelijk de sleutel op zijn verjaardag. Even feest vieren, en dan handen uit de mouwen steken. Nog een witte verflaag op de muren, verbouwen en dan verhuizen. “Dichtbij mijn ouders”, zegt de 24-jarige Ruard, “dat was een hele grote wens.” Vanuit de grote, drukke stad Breda komt hij nu via SOVAK terug naar Zevenbergen. “Het voelt als thuiskomen. Maar dan op mijn ‘eigen’ plekje met een supergaaf uitzicht,” vertelt Ruard vanuit zijn woning op de vierde verdieping. Verder kijkt hij ernaar uit om kennis te maken met de andere bewoners. “Gewoon even een praatje maken, helpen de plantjes te verzorgen of iets anders. Mijn hulp hebben ze zeker”, aldus Ruard. 

Sociaal hart
“Ik stond te juichen”, lacht Marie-José Roovers. De sleutel tot haar appartement betekent een frisse start na een verbroken relatie. Hoewel ze in meerdere regio’s stond ingeschreven, was wonen in ‘De Boezem’ een hele bewuste keuze. Ze liet zich leiden door haar sociale hart. “Ik ben mantelzorger geweest, en werk nu vier dagen per week in de kinderopvang. Zorgen voor anderen zit in mij”, legt Marie-José uit. “Inmiddels woon ik hier nu vier dagen en je maakt echt makkelijk contact met anderen. Zo hebben we onze bovenbuurvrouw al een aantal keer geholpen, met kleine klusjes zoals rolgordijnen ophangen. Dat geeft een ontzettend goed gevoel om op die manier iets bij te dragen!”

En zo begint de community langzaam al te leven in ‘De Boezem’!  

Warme community
‘Iedereen telt mee en iedereen doet mee’. ‘De Boezem’ is een woonplek waar iedereen zich welkom voelt. Met én zonder ondersteuningsvraag. Wanneer de bewoners een beetje gesetteld zijn in hun eigen woning, bouwen zij met elkaar en community builder Joost verder aan deze fijne plek. Zodat ‘De Boezem’ een levendige gemeenschap wordt, met volop ruimte voor woongeluk en -plezier. Alsook een community die warme contacten onderhoudt met de rest van de wijk Bosselaar-Zuid.

Bijzondere samenwerking
Wooncomplex ‘De Boezem’ biedt ruimte aan 37 huurders, in één- en tweepersoons appartementen. Dit bijzondere Gemengd Wonen project is een initiatief van Woonkwartier, SOVAK, Zintri Zorggroep en Surplus. Zo zorgen zij voor een woonvorm waarin mensen met én zonder ondersteuningsvraag doelbewust samenwonen, contact onderhouden en gezamenlijk activiteiten ondernemen. Oog hebben voor elkaar en de omgeving is in ‘De Boezem’ vanzelfsprekend voor een sterke community.

Gezien de maatschappelijke ontwikkelingen van ‘meer of langer zelfstandig wonen’ is gemengd wonen een nieuwe vorm die hierop antwoord kan bieden. In de toekomst komen meer van dit soort woonvormen.