Riool verstopt?   Glasschade? Storing aan CV-ketel of de mechanische ventilatie?   Bel dan ons storingsnummer via 0168 35 00 01

Een combinatie van burgerparticipatie én veiligheid. Dat is het initiatief om vijftien donkere achterpaden in Fijnaart goed te verlichten met speciale lampjes op zonne-energie. Burgemeester Jac Klijs van de gemeente Moerdijk onthulde gisteren samen met kinderburgemeester Femke Hopstaken uit Fijnaart het eerste lampje en gaf daarmee het officiële startsein.

Het was Buurtpreventie Fijnaart die bij de gemeente Moerdijk aanklopte met de vraag: is het mogelijk om een aantal donkere achterpaden in Fijnaart goed te verlichten? De vraag werd beantwoord met een samenwerking tussen Buurtpreventie Fijnaart, gemeente Moerdijk, Woonkwartier en Havenbedrijf Moerdijk. Vijftien geselecteerde achterpaden werden voorzien van lampjes welke branden op zonne-energie. De lampjes hebben een sensor die reageert wanneer iemand langsloopt.

Karin van Spijk, manager Wonen, Wijken en Kernen van Woonkwartier: “Dit is een heel mooi initiatief van Buurtpreventie. Naast een mooi staaltje samenwerking konden we snel een praktisch resultaat bieden door lampjes op zonne-energie te plaatsen. Zo maken wij ons gezamenlijk krachtig om het gevoel van veiligheid te vergroten.”

Extra impuls veiligheid
De verlichting moet de veiligheid in en om de woning een extra impuls geven. Onderzoek heeft aangetoond dat goede verlichting bij de woning bijvoorbeeld de kans op inbraken verlaagt. Bovendien zorgt het er voor dat bewoners zich veiliger voelen.

Burgemeester Jac Klijs: “Het is fijn dat Buurtpreventie met dit initiatief is gekomen. Door elkaar te attenderen op veiligheid kunnen we samen het aantal inbraken terugbrengen. Buurtpreventie speelt hierbij een belangrijke rol en het verlichten van deze achterpaden is nog maar het begin. Ik hoop dat wij in deze gemeente elkaar altijd kunnen aanspreken op onveilige zaken, zoals een openstaand raam of een openstaande poort. Zeker nu de donkere maanden er weer aankomen.”

Proef
Het gaat om een proef; blijkt het een succes dan kijken de betrokken partijen of ook of andere donkere plekken in de gemeente Moerdijk geschikt zijn voor soortgelijke verlichting.