Riool verstopt?   Glasschade? Storing aan CV-ketel of de mechanische ventilatie?   Bel dan ons storingsnummer via 0168 35 00 01

Koolmonoxide

Koolmonoxide
Koolmonoxide is een giftig gas, dat u niet kun ruiken en niet kunt zien. Komt dit vrij in uw woning dat kunt u er ziek van worden en het kan zelfs dodelijk zijn.   

Hoe weet ik of er koolmonoxide in mijn huis is?
Heeft u een CO2-meter in huis? Dan gaat deze af als het koolmonoxide-gehalte in de woning te hoog is.  Verlaat dan onmiddellijk de  woning en bel de brandweer.

Overige aanwijzingen  voor de aanwezigheid van koolmonoxide zijn:

  • een gele of oranje waakvlam in plaats van blauw. In dat geval moet u uw verbrandingstoestel laten nakijken;
  • als de ramen beslaan wanneer u bijvoorbeeld een was doet. Het is een teken dat de ventilatie in uw woning niet goed is;
  • wanneer u last heeft van misselijkheid of branderige ogen, dan kan dat komen door slechte ventilatie.

Oorzaak koolmonoxidevergiftiging: 
De oorzaak van koolmonoxidevergiftiging ligt vaak bij oude  gaskachels en geisers. Deze toestellen verbranden gas.  Als het apparaat niet goed functioneert of niet goed is onderhouden, dan wordt het gas niet volledig verbrand en kan er koolmonoxide in de lucht vrijkomen. Hierdoor   kunnen er gezondheidsklachten ontstaan. Dit risico is het grootst bij goed geïsoleerde woningen omdat er minder toevoer van verse lucht is. 

Vervangen open verbrandingstoestellen door Woonkwartier
Wij vinden het belangrijk dat woningen veilig zijn. Daarom zijn in 2019 alle open verbrandingstoestellen die bij ons bekend waren preventief vervangen en oude CV-ketels vervangen door HR-ketels.Een gesloten HR-ketel is bijvoorbeeld veiliger omdat hij een aanvoerkanaal heeft voor de zuurstof die nodig is voor verbranding en de verbrandingsgassen via het rookkanaal naar buiten gaan. Een gesloten systeem dus!

 

Neem contact met ons op als  u nog een oude geiser, gashaard of  CV-ketel heeft
Is in uw woning toch nog een oude geiser,  gashaard of CV-ketel aanwezig? Neem dan contact met ons op via 0168 35 00 00.   

Let op! Heeft  u nog een eigen  oude ketel, geiser of   kachel die  niet van Woonkwartier is? Dan bent u  zelf  verantwoordelijk voor het onderhoud. De apparaten moeten regelmatig worden nagekeken door een monteur.