
Riool verstopt? Glasschade? Storing aan CV-ketel of de mechanische ventilatie? Bel dan ons storingsnummer via 0168 35 00 01
Betaalbaarheid voorop
Net als voorgaande jaren passen wij in afstemming met Huurdersvereniging Fijn Wonen de huur aan op 1 juli. Wij vinden het belangrijk dat onze sociale huurwoningen betaalbaar blijven voor onze huurders, nu en in de toekomst. Daarom vragen we nooit de maximaal wettelijke huur.
Zowel huurverhoging als huurverlaging
Gemiddeld stijgen de huren met hetzelfde percentage als de inflatie: 2,6%. Huurders krijgen dit jaar een huurverhoging of – verlaging:
Huuraanpassing vrije sector woningen
Voor de vrije sector woningen gelden andere percentages. Deze huurders krijgen, afhankelijk van hun contract, een huurverhoging die jaarlijks opnieuw wordt vastgesteld. Huurders van een vrije sector woning ontvangen de brief uiterlijk in mei.
*Er kunnen uitzonderingen zijn op de rekenvoorbeelden. Daarom kunnen aan deze rekenvoorbeelden geen rechten worden ontleend.
Mogelijkheid tot maatwerk met huurbevriezing of huurverlaging in 2020
Aedes (vereniging van woningcorporaties) en de Woonbond hebben in 2018 een Sociaal Huurakkoord gesloten met het oog op het betaalbaar houden van de huur in de toekomst. Een aantal elementen uit dit akkoord heeft de minister willen vastleggen in wetgeving. Dat is door omstandigheden nog niet gebeurd waardoor de Woonbond en Aedes voor 2020 tussentijdse afspraken hebben moeten maken. Eén van die afspraken heeft betrekking op huurbevriezing en huurverlaging. De achterliggende gedachte bij huurbevriezing (huurverhoging van 0%) en huurverlaging is dat u niet te veel huur betaalt als u een laag inkomen heeft.
Verschillende manieren om te controleren of u in aanmerking komt voor huurbevriezing of –verlaging
We nemen graag aanvullende maatregelen om een aantal huurders een huurverlaging of –bevriezing te geven. In de brief over de jaarlijkse huuraanpassing las u over de mogelijkheid van huurbevriezing of - verlaging. Via de site van de Woonbond controleert u vrij eenvoudig of u in aanmerking komt voor de bevriezing of verlaging.
U vindt hier ook stroomschema’s om te controleren of u in aanmerking komt voor huurbevriezing- of verlaging.
Via een formulier op onze website vraagt u tot 1 juni 2020 de huurbevriezing of –verlaging aan. De aanvraag kunt u ook schriftelijk indienen. U krijgt voor 1 juli reactie van ons. De eventuele huurbevriezing gaat dan in per 1 juli 2020.
Indien uw aanvraag wordt toegekend, geldt de aanpassing voor 1 jaar
Wilt u volgend jaar opnieuw in aanmerking komen voor bevriezing of verlaging? Lever volgend jaar dan opnieuw een aanvraag in nadat u de brief over de huuraanpassing heeft ontvangen.
Waarom wordt een woning naast mij goedkoper of juist duurder aangeboden?
Voor nieuwe huurders van zowel sociale als vrije sector woningen geldt dat zij een bepaald percentage van de maximaal wettelijke huur gaan betalen. Hierdoor kan er een verschil in huurprijs voor woningen met hetzelfde aantal woningwaarderingspunten ontstaan. Bij de sociale huurwoningen wordt dat verschil op termijn kleiner door de jaarlijkse huuraanpassing. Naast de jaarlijkse huuraanpassing hebben ook aanpassingen of verbeteringen aan uw woning invloed op uw huurprijs.
Hoe kom ik er achter op hoeveel punten mijn woning wordt gewaardeerd?
Om er achter te komen hoeveel punten uw woning krijgt in het woningwaarderingsstelsel kunt u de website van de Huurcommissie (www.huurcommissie.nl) of van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurprijs-en-puntentelling) nakijken. Het aantal woningwaarderingspunten bepaalt de maximale wettelijke huur. U ziet het aantal punten voor uw woning in de bijlage bij de brief over de jaarlijkse huuraanpassing.
Waarom wordt onderscheid gemaakt tussen vrije sector woningen en sociale huurwoningen?
Woonkwartier wil graag dat er voor alle woningzoekenden in verschillende inkomensdoelgroepen binnen het werkgebied voldoende en betaalbare huurwoningen zijn. Bovendien moeten deze woningen ook in de toekomst betaalbaar blijven. Onze belangrijkste taak als woningcorporaties is het huisvesten van mensen met een laag- of middeninkomen. Vandaar dat we de huurprijzen van juist de goedkopere woningen laag willen houden. Maar ook voor de duurdere woningen vragen we niet de maximale wettelijke huur. Op die manier komen we woningzoekenden met een laag, midden en hoger inkomen tegemoet.
De afgelopen jaren heb ik altijd een huurverlaging gehad, maar nu heb ik geen verlaging terwijl jullie een streefhuur van 70% hadden. Hoe zit dat?
Elk jaar hebben wij overleg met Huurdersvereniging Fijn Wonen over de jaarlijkse huuraanpassing. Daardoor kan de jaarlijkse huuraanpassing elk jaar anders zijn. Naast de jaarlijkse huuraanpassing hebben ook aanpassingen of verbeteringen aan uw woning, door u of door Woonkwartier, invloed op uw huurprijs.
Blijft mijn huur altijd hetzelfde bedrag?
Nee. Verhuurders mogen jaarlijks de huurprijs aanpassen. Over de maximale verhoging worden jaarlijks regels vastgesteld. Daarnaast past de overheid ieder jaar de maximale wettelijke huur aan. Daarnaast kan ook de WOZ-waarde van uw woning wijzigen waardoor de maximale huur wijzigt. Daarom wijzigt de huur ook ieder jaar.
Wordt de nieuwe huurprijs automatisch afgeschreven?
Heeft u aan ons toestemming gegeven om de huur van uw bankrekening af te schrijven? Dan passen wij de nieuwe huur automatisch aan. Let op! Betaalt u de huur op een andere wijze? Zorg er dan zelf voor dat u het huurbedrag vanaf 1 juli aanpast.
Moet ik de nieuwe huurprijs doorgeven aan de Belastingdienst?
Ontvangt u huurtoeslag? Dan hoeft u de nieuwe huurprijs per 1 juli 2020 niet door te geven aan de Belastingdienst. Wij doen dit voor u. De huurtoeslag wordt nog niet direct aangepast, uw maandelijkse voorschot blijft dus hetzelfde. De huurtoeslag wordt pas aangepast bij de definitieve berekening. Die ontvangt u van de Belastingdienst na afloop van dit jaar. Bij uw voorschotbeschikking voor 2020 houden ze er wel rekening mee. Het is belangrijk deze beschikking goed te controleren.
Woonkwartier heeft woningverbeteringen uitgevoerd, maar het energielabel is nog niet aangepast. Moet dit gewijzigd worden?
Hebben wij woningverbeteringen uitgevoerd in uw woning? Dan is het energielabel/de energie-index en de woningwaardering hier mogelijk nog niet op aangepast. Deze passen we later nog aan. Voor u is het niet nadelig en soms zelfs in uw voordeel. Uw woning heeft dan namelijk een lager aantal woningwaarderingspunten.
De woning van mijn buren hebben een mooiere/nieuwe badkamer/keuken/toilet. Waarom is de huurprijs van die woning gelijk aan die van ons?
Een nieuwe of mooiere badkamer/keuken/toilet leidt niet tot meer woningwaarderingspunten en dus ook niet tot een hogere huur.
Wat is de huurverhoging van de WKO-installatie?
Huurt u een WKO-installatie? Dan ontvangt u in juni een brief met de huuraanpassing van de WKO-installatie. Het huurverhogingspercentage voor WKO-installaties is namelijk dan pas bekend.
Hoe kan ik bezwaar maken?
Bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking bij de gemeente
Vanaf 1 oktober 2015 is de WOZ-waarde van invloed op de maximale huurprijs van uw woning. U heeft de WOZ-beschikking eind februari/begin maart ontvangen via uw gemeente of de Belastingsamenwerking West-Brabant. Dien uw bezwaar tegen deze beschikking in bij de gemeente. Ze nemen het in behandeling als u dit binnen 6 weken indient. Bezwaar maken heeft alleen zin in de volgende gevallen:
Op de website van de Huurcommissie berekent u wat de maximale huurprijs van uw woning is. Op de website van de Woonbond (www.woonbond.nl) staat een voorbeeldbrief. Gebruik de brief om bezwaar te maken tegen de WOZ-beschikking.
Bezwaar maken tegen de voorgestelde huurverhoging bij Woonkwartier
Bent u het niet eens met de voorgestelde huurverhoging, maak dan bezwaar. Bezwaar maken is niet mogelijk als u een vrije sector woning huurt, waarvan de huurprijs boven de toen geldende huurliberalisatiegrens lag. Let op, het gaat om de huurprijs bij de start van het huurcontract. Deze grens staat op www.rijksoverheid.nl.
Bezwaar maken kan op verschillende gronden:
Het bezwaarformulier staat op www.huurcommissie.nl of is op te vragen bij de Huurcommissie. Uw schriftelijke bezwaar moet uiterlijk 1 juli 2020 bij ons binnen zijn. Het kan gebeuren dat wij het niet eens zijn met uw bezwaar. Dan sturen wij het formulier door naar de Huurcommissie. Daarin doen we het verzoek een uitspraak te doen over de voorgestelde verhoging van de huurprijs. Als de Huurcommissie het voorstel van Woonkwartier redelijk vindt, betaalt u de Huurcommissie € 25 aan legeskosten. Bezwaar maken is niet mogelijk op grond van onderhoudsgebreken. Hiervoor geldt een aparte procedure, waar u het hele jaar gebruik van kunt maken.
Kan ik een aanvraag doen voor maatwerk in huurbevriezing of –verlaging?
Via onze website vraagt u een verzoek voor maatwerk van huurbevriezing- en verlaging aan. Lees eerst goed de voorwaarden en extra toelichting door.
Wat houdt het specifiek maatwerk in?
Specifiek maatwerk betekent dat uw huurprijs wordt bevroren (= geen huurverhoging) of zodanig wordt verlaagd dat de rekenhuur één euro onder de liberalisatiegrens komt te liggen. Dit geldt voor één jaar, tenzij u het daaropvolgende jaar opnieuw een aanvraag voor specifiek maatwerk doet.
Twee voorbeelden die het specifiek maatwerk illustreren:
Wanneer u het daaropvolgende jaar nog steeds in aanmerking komt voor specifiek maatwerk, dan kunt u hiervoor weer een verzoek doen bij Woonkwartier.
Ik heb huurverlaging of huurbevriezing gekregen. Moet ik bij de volgende huuraanpassing weer een verzoek indienen voor huurbevriezing of -verlaging?
Ja. U kunt het verzoek indienen als u de brief over de jaarlijkse huuraanpassing ontvangen heeft. Deze brief ontvangt u vóór 1 mei. U kunt uw aanvraag tot 1 juni van dat jaar doen.
Wat gebeurt er als ik niet meer in aanmerking komt voor specifiek maatwerk?
Komt u niet meer in aanmerking voor specifiek maatwerk, bijvoorbeeld doordat het inkomen is toegenomen of het aantal personen in het huishouden is veranderd? Dan krijgt de woning per 1 juli weer de door Woonkwartier voorgestelde huuraanpassing.
Wat gebeurt er als ik vergeet specifiek maatwerk aan te vragen?
Vergeet u specifiek maatwerk aan te vragen, dan krijgt u per 1 juli de door Woonkwartier voorgestelde huuraanpassing. Huurverlaging kunt u evt. ook na 1 juli nog aanvragen. De ingangsdatum is dan de maand waarin u de aanvraag doet.
Hoe kan ik specifiek maatwerk aanvragen?
Door het formulier op de website in te vullen. U kunt uw aanvraag ook schriftelijk indienen. Lees van tevoren goed de voorwaarden door. Voldoet u niet aan de voorwaarden, dan kunnen wij uw aanvraag niet in behandeling nemen.